Jaki nóż wybrać?
Proponujemy noże a także niezbędny sprzęt dla każdego stanowiska na kuchni.
W tabeli poniżej przedstawiamy podział na stanowiska w kuchni a w dalszej części będziemy proponowali niezbędny sprzęt do pracy na danym stanowisku.
Adept kulinarny:
- Nóż szefa lub Santoku np. Victorinox palisander nóż santoku ryflowany 17cm
- Mały nożyk np. Victorinox Nóż do obierania 10cm gładki
Warto sprawdzić też ofertę producentów Kai lub Wusthof
Chef:
- Nóż szefa: Victorinox 7.7403.20G lub WUSTHOF Classic 20 cm
- Musak Diamentowy 190mm Victorinox
- Mały nożyk 10cm Victorinox
- Nóż do obierania zagięty 6cm Victorinox
- Obieraczka płaska poprzeczna Victorinox
Chef de patie:
- Nóż szefa Victorinox 20cm
- Nóż do fileowania Victorinox Fibrox wąski 20cm
- Trybownik Victorinox Dual elastyczny 15 cm
- Nóż do chleba Victorinox 30cm
- Nóż do warzyw Victorinox 8cm
- Nóż do obierania Victorinox zagięty 6cm
Sous Chef:
- Nóż szefa Samura Damascus 67 20cm
- Santoku Victorinox nóż ryflowany 17cm
- Nóż do filetowania Victorinox Fibrox wąski 20cm
- Trybownik Victorinox Dual elastyczny 15 cm
- Nóż do chleba Victorinox 30cm
- Nóż do obierania 10cm
- Pinceta długa BAREQ 30 cm
- Pęseta anatomiczna prosta mała 10cm
- Pęseta do ości Samura
- Termometr
- Obieraczka prosta
- Musak Diamentowy 190mm Victorinox
Head Chef:
- Nóż szefa Suncraft Senzo classic 20 cm
- Trybownik Samura Damascus 165mm
- Bunka Suncraft Senzo Black 165mm
- Nóż do Sashimi Tojiro Shirogami 27 cm
- Nóż do chleba Suncraft SENZO BLACK 220 mm
- Nóż do obierania Suncraft SENZO BLACK 80 mm
- Nóż do warzyw Wüsthof Silverpoint 8 cm
- Nóż do oczkowania Wusthof Classic 7 cm
- Termometr do pieczenia z sondą i funkcją timera
- Pinceta długa BAREQ 30 cm
- Pinceta tytanowa dł.20 cm
- Pinceta do ości Triangle 18 cm
- Łopatka łamana DE BUYER 9 cm
- Łopatka prosta DE BUYER 15 cm
- Łyżka do sferyfikacji Lotus ABERT
- Łopatka-szpatułka silikonowa
- Widelec do mięsa WÜSTHOF Classic Ikon 16cm W-4414-16
- Tarka /zester Microplane
- Musak Diamentowy 190mm Victorinox
Executive Chef:
- Nóż szefa Mcusta Zanmai Classic Pro Zebra 21 cm
- Nóż Santoku Mcusta Zanmai Supreme Hammered 18cm
- Nóż uniwersalny Zanmai Classic Pro Zebra Damascus 110mm
- Nóż do chleba Suncraft SENZO BLACK 220 mm
- Nóż do sashimi Suncraft SENZO TWISTED OCTAGON 210 mm
- Nóż do obierania Suncraft SENZO BLACK 80 mm
- Nóż do trybowania
- Nóż do filetowania KAI SHUN 15cm
- Tarka do parmezanu
- Tarka do trufli
- Pinceta długa BAREQ 30 cm
- Pinceta tytanowa dł.20 cm
- Pinceta do ości Triangle 18 cm
- Łopatka łamana DE BUYER 9 cm
- Łopatka prosta DE BUYER 15 cm
- Łyżka do sferyfikacji Lotus ABERT
- Termometr do pieczenia z sondą i funkcją timera
- Termometr elektroniczny
- Termometr do mięsa
- Nożyczki do drobiu Victorinox
- Widelec do mięsa KAI Shun
- Pędzelek silikonowy DE BUYER 19cm
- Porcjoner do lodów DE BUYER 18 cm
- Obieraczka prosta
- Obieraczka poprzeczna
- Obieraczka Julienne Victorinox
- Kamienie do ostrzenia noży Teida
Cukiernik:
- Nóż do biszkoptu ostrze obustronne
- Łopatka do biszkoptów z ząbkowanym ostrzem 35 cm – DE BUYER
- Łopatka prosta 15 cm – DE BUYER
- Łopatka łamana 30 cm – DE BUYER
- Pędzelek silikonowy dł. 25 cm I – DE BUYER
- Skrobka standardowa 11.2×7.8 cm
- Skrobka asymetryczna
- Skrobka ząbkowana
- Skrobka prosta romb
- Mata silikonowa 1/2 GN
- Termometr szpatuła
- Tarka Microplane strug PREMIUM ZESTER
- Worek cukierniczy 35 cm – DE BUYER
- Worek cukierniczy bawełniany – powlekany 35 cm – DE BUYER
- Worek cukierniczy bawełniany – powlekany 25 cm – DE BUYER
- Zestaw końcówek cukierniczych ( 35 szt. ) ze stali nierdzewnej wraz z dwoma adaptorami – DE BUYER
- Zestaw końcówek stalowych do nadziewania – DE BUYER
- Palnik do creme brulee
- Waga precyzyjna
- Packa silikonowa dł. 27.5 cm – DE BUYER
- Packa silikonowa dł. 36.5 cm – DE BUYER
- Mata silikonowa, perforowana 40 x 30 cm – DE BUYER
- Mata silikonowa – wzór makaroniki 60×40 cm – DE BUYER
- Mata silikonowa wzór makaroniki 40×30 cm – DE BUYER
- Silikonowa mata do pieczenia – DE BUYER
- Wycinarka okrągła gładka – DE BUYER
- Mały drewniany wałek do rozprowadzania ciasta
- Rózga stalowa 22 cm – DE BUYER
- Porcjoner do lodów DE BUYER 18 cm
Rzeźnik:
- Nóż rzeźniczy 5.8426.21 Victorinox Swibo
- Nóż szefa Suncraft Senzo classic 20 cm
- Trybownik Samura Damascus 165mm
- Nóż do filetowania KAI SHUN 15cm
- Tasak Victorinox 18 cm.
- Nożyczki do drobiu Victorinox
- Nóż do drobiu 5.5903.08 Victorinox
- Nóż Zanmai Supreme Ripple 110mm
- Haczyki do podwieszania mięsa
- Rękawica stalowa
- Musak Diamentowy 190mm Victorinox
Sushi Master:
- Mcusta Zanmai Hybrid VG-10 Nóż Sujihiki 27cm
- Satake Aogami Pro Nóż Deba 18 cm
- Suncraft SENZO CLASSIC Nakiri 167 mm
- Karbowany nóż kucharski KAI Shun
- Musak Diamentowy 190mm Victorinox
- Nóż do warzyw KAI Shun Sora 90mm
- Nóż do obierania Kai Shun Premiere zkrzywiony 5,5cm
- Tarka ze skóry rekina do wasabi
- Pinceta tytanowa dł.20 cm
- Pinceta do ości Triangle 18 cm
- Kanetsune Nóż do ostryg
- Skrobak do ryb
- Obieraczka prosta
- Obieraczka Julienne Victorinox
- Nożyczki Victorinox 8.0999.23
Textura:
- Łyżka do sferyfikacji Lotus – ABERT
- Dyspenser do sosów precyzyjny 500 ml
- Pinceta Meriam podwójnie odgięta anatomiczna 16 cm
- Pinceta tytanowa dł.20 cm – 100% CHEF
- Pędzelek silikonowy dł. 25 cm I – DE BUYER
- Pędzelek z drewnianą rączką szer.3 cmPinceta dł.14 cm – 100% CHEF
- Szpatułka dł.16 cm – 100% CHEF
- Waga precyzyjna
- Wycinarka okrągła gładka – DE BUYER
- Wycinarka – owal i koło – 100% CHEF Nożyczki Victorinox 8.0999.23
- Palnik
- Łopatka prosta 15 cm – DE BUYER
- Łopatka łamana 30 cm – DE BUYER
- Obieraczka prosta
- Obieraczka poprzeczna
- Obieraczka Julienne Victorinox
- Termometr do pieczenia z sondą i funkcją timera
- Termometr elektroniczny
- Tarka Microplane strug PREMIUM ZESTER
- Nożyczki Victorinox 8.0999.23
- Nóż do usuwania gniazd nasiennych z jabłek
- Kanetsune Nóż do ostryg
Wpis powstał dzięki Adrianowi Leńczowskiemu.